Valikko Sulje

Tekniikkaryhmän tiedote 4-2021

UUSIA HAMUN KILPAILULUOKKIA

Hamun viralliseksi luokaksi on otettu Harrasterallisarjasta tuttu BMW ORIGINAL -luokka. Toivotaan, että BMW ORIGINAL -luokan autoja rakennetaan myös runsaasti lisää. Säännöthän sallivat monien eri BMW mallien käytön tässä luokassa.

Toinen uusi luokka on monimerkkiluokka HV1000 eli ”harrastevakio tonni”, johon voi osallistua monilla eri merkkisillä teknisesti vakioilla etuvetoisilla vapaasti hengittävillä autoilla, joiden moottoritilavuus on enintään 1000 cm3 ja joihin on asennettu sääntöjen mukaiset turvavarusteet. Tekniikkaryhmä on listannut sääntöihin sallitut automallit joilla luokkaan voi osallistua. Ajatuksena tälle listaukselle on ollut se, että tällä varmistetaan, että luokan autot ovat mahdollisimman tasavertaisia. Mikäli joku haluaa rakentaa auton jostain muusta merkistä tai mallista, niin hänen pitää ottaa yhteyttä tekniikkaryhmään. Tekniikkaryhmä vertaa esitetyn auton tehopainosuhdetta jo hyväksyttyjen autojen tehopainosuhteeseen, mikäli esitetyn uuden auton tehopainosuhde on samaa luokkaa jo hyväksyttyjen kanssa, lisätään esitetty automalli hyväksyttyjen autojen listalle.

Luokan ottaminen Hamun viralliseksi luokaksi tarkoittaa sitä, että kaikissa tulevissa kilpailuissa on aina tämä luokka myös tarjolla. Eri kilpailuissa ja sarjoissa on ollut mukana sarjan omia luokkia tai kilpailun järjestäjän kehittämiä luokkia. Näiden luokkien osalta on ollut valitettavia väärinkäsityksiä, joissa näitä luokkia on luultu Hamun virallisiksi luokiksi ja sitten ihmetelty, kun niihin ei löydy sääntöjä Hamun nettisivuilta tai näitä luokkia ei ole kaikissa kilpailuissa. Dokumentti Hamun kilpailuluokista vuodelle 2021 on päivitetty HV1000 ja BMW ORIGINAL:n osalta.

HANS NISKATUKI

Nyt, kun Hans niskatuki on tullut pakolliseksi kaikissa Hamun luokissa, on syytä muistuttaa uusia niskatuen käyttäjiä sen oikeasta käytöstä. Säännöissähän ei kerrota miten Hanssia pitää käyttää ja mitä asioita on huomioitava.

Tässä muutama huomio hanssin käytöstä:

  • Tarkista, että olkavyöt kulkevat vapaasti istuimen olkavöiden aukoista, kun olkavyöt kulkevat hansissa tarkoitettujen kohtien päältä turvavöiden ollessa kiinnitettynä ja kiristettynä. Joskus olkavöiden laittaminen ristiin penkin takaa voi parantaa vöiden sopimista hansin kanssa. Tarkista kuitenkin aina turvavöiden valmistajan ohje turvavöiden asennuksen yhteydessä.
  • Normaali hans tulee painaa kypärällä penkkiin kiinni, ennen kun olkavyöt kiristetään.
  • Uusia turvavöitä hankkiessa kannattaa hankkia hans -yhteensopivat turvavyöt, joissa on 2-tuuman olkavyöt. Käytettäessä turvavöitä, joissa on 3-tuuman olkavyöt, on oltava erityisen tarkka, kun olkavyöt asetetaan kulkemaan hansin päältä, koska 3-tuuman olkavyö on yleensä leveämpi kui turvavyön kohta hansissa. Näissä tapauksissa olkavöiden kireys on syytä tarkistaa useamman kerran.
  • Hansin ja kypärän kiinnittämistä ja irrottamista kannattaa harjoitella jo ennen kilpailua.