Valikko Sulje

Liikennevakuutuslain uudistus muuttaa kilpailijoiden vakuutusturvaa

Liikennevakuutus on aiemmin tarjonnut kilpakuljettajille ja kolmansille osapuolille autourheilukilpailuissa tapahtuvien vahinkojen varalle poikkeuksellisen hyvän vakuutusturvan. Tähän on tulossa merkittävä muutos liikennevakuutuslain uudistuksen myötä. Näillä näkymin uudistus astuu voimaan jo 1.5.2024.

Uuden lain mukaan liikennevakuutus korvaa jatkossakin kolmansille osapuolille tapahtuvia vahinkoja, mutta auton sisällä olevat molemmat kuljettajat jäävät vakuutusturvan ulkopuolelle.

Harrastemoottoriurheilun keskusjärjestö (Hamu ry) pääsi mukaan 20.3. järjestettyyn kuulemistilaisuuteen. Lakiuudistus on valmisteltu pykälien mukaan eikä sen sisältöön voida enää vaikuttaa. Hamu ry ehdotti kuitenkin siirtymäaikaa, koska vakuutusyhtiöillä ei ole tällä hetkellä tarjota nykyisen liikennevakuutuksen kaltaista laajasti turvaavaa vakuutusta tähän tarkoitukseen. Hyvin todennäköisesti uudistus on kuitenkin voimassa jo 1.5.2024 lähtien.

Jatkossa yksi vaihtoehto on hankkia vakuutusturvaa sporttiturva-urheiluvakuutuksen kautta. Urheiluvakuutus ei kuitenkaan anna turvaa ansiomenetyksille ja korvaussummat ovat varsin pienet. Mikäli kilpailijapari ei koe sporttiturvaa tarpeeksi kattavaksi, kannattaa vakuutusturvaa tässä vaiheessa tiedustella omalta vakuutusyhtiöltä. Neuvotteluissa täytyy kuitenkin varmistaa, että vakuutus kattaa myös urheilussa ja varsinkin moottoriurheilukilpailuissa tapahtuneet vahingot.

Hamu ry neuvottelee parhaillaan vielä kattavampia vaihtoehtoja usean eri vakuutusyhtiön kanssa. Rakentavia keskusteluja on jo käyty ja tarkoitus on tiedottaa asiasta huhtikuun puolessa välissä. Tavoitteena on löytää Hamun kilpailuissa kilpaileville harrastajille vakuutus, jossa korvaussummat olisivat edes lähelle nykyisen liikennevakuutuksen tarjoamaa vakuutusturvaa sekä kattaisi myös ansionmenetyksiä.