Valikko Sulje

Yleisöturvallisuus ja median edustajat Hamu:n alaisissa kilpailuissa

Viranomaisten vaatimuksesta kilpailujen järjestäjät valvovat jatkossa tarkemmin kiellettyjen katselualueiden noudattamista. Kielletyt alueet koskevat kaikkia. Edes median edustajat eivät saa olla kielletyillä alueilla esimerkiksi vastuuvapautussopimuksiin vedoten. Aivan kuten tavalliset katsojat, myöskin media-henkilöt ovat kilpailuissa järjestäjien vastuulla eikä heille voida myöntää erillisvapauksia minkäänlaisilla sopimuksilla.

Suomen laki ei tunne vastuuvapauden myöntämistä asioissa, jotka kohdistuvat ko. henkilön henkeen ja terveyteen. Erilaisten media-/kuvausliivien käyttö on karannut kilpailujärjestäjien hallinnasta, joten jatkossa viranomaiset tulkitsevat lakia tiukemmin.

Jatkossa media-/kuvausliivien käyttö ei oikeuta sijoittumaan kielletyille katselualueille ja kaiken kaikkiaan media-henkilöitä koskee samat säännöt kuin muuta yleisöä. Tästä syystä media-/kuvausliivien käyttö harrastemoottoriurheilu ry:n alaisissa kilpailuissa loppuu. Järjestäjillä on oikeus ja velvollisuus ohjata kaikki turvallisille katselualueille.

Muutenkin yleisön käyttäytymistä ja sijoittumista tullaan tarkkailemaan entistä tarkemmin. Ulosajotilanteissa yleisön ryntääminen tielle saattaa aiheuttaa vaaratilanteita. Yleisö voi mennä auttamaan ulosajanutta kilpailijaa vasta kun varoitus seuraaville kuljettajille on varmuudella järjestetty.

Mikäli yleisö ei noudata ohjeita, järjestäjillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin peruuttaa erikoiskoe tai muuttaa se siirtymäksi.